Súlyos hiányosságok a Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályán

• XXI. kerület
2017-06-14 11:30

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy olyan intézményben, ami 4 pesti kerületet és az agglomeráció egyes településeit is ellátja, olyan színvonalon folyjon a sürgősségi ellátás, mint az tapasztalható az elmúlt években. Nem túlzás azt állítani, hogy az osztályon embertelen állapotok uralkodnak. A betegeknek rendkívül hosszú időn át, sokszor 12-24 órát kell várakozniuk, hogy orvoshoz kerülhessenek és érdemi ellátásban részesüljenek.

A megfigyelő kórteremben 2X4 beteget tudnak elhelyezni, ám megfigyelhető, hogy két beteg váltása között nem minden esetben tunak lepedőt cserélni, mert nincs elég ebből sem. Nincs biztosítva továbbá sem takaró, sem étel, vagy víz, ami a gyakran több, mint fél napos várakozás alatt létfontosságú is lehet.

Nincsenek biztosítva az alapvető felszerelések sem, mint pl. az elegendő gumikesztű, vesetál, pelenka, fertőtlenítő szerek, infúziós állvány, maszk stb. A fogadó térben mindennapos látvány, hogy a betegek saját vizeletükben fekszenek, ülnek magatehetetlenül, ezáltal nem csak ők szenvednek, de a helyiségben a többi várakozó is. A mosdókban sem szappan, sem WC papír nincs kihelyezve, gyakori, hogy az ajtók sem zárhatóak, a toalettek nem öblíthetőek. Szinte bevett szokásnak számít, hogy a levett vérmintákat akár több betegtől is a kezébe nyomják egy éppen a labor felé tartó beteg kezébe, hogy ha már arra jár, vigye fel ő.

Félreértés ne essék! Nem az osztályon szolgálatot teljesítő ápolókat, orvosokat bíráljuk! Kevesen vannak és azzal próbálnak dolgozni, amijük van. Bírálatunk a vezetőség és a minisztériumon keresztül a kormány felé szól, akik ilyen állapotba hagyták sodródni ezt az egészségügyi intézményt is.

Máthé László

06-70-699-22-13