A Fidesz, élén Németh Szilárddal már nem indítaná újra a Csepeli Kórház bezárt részlegeit

• XXI. kerület
2017-06-25 13:49
A csepeli fideszesek választási ígérete volt 2010-ben, hogy újranyitják az SZDSZ-MSZP által 2003-ban bezárt kórházi részlegeket. A két fideszes országgyűlési képviselő (Németh Szilárd és Borbély Lénárd) 2010-2014 között egy szóval sem említették a Parlamentben a csepeli emberek érdekében, hogy a kórházat megnyissák.

Csepelen közel 80 ezren élnek, és ha figyelembe vesszük a szigeten található települések lakosainak számát is, akkor elmondhatjuk, hogy csaknem 200 ezer ember ellátását szüntették meg 14 évvel ezelőtt. A Jahn Ferenc Kórház rendkívül leterhelt, 380 ezer ember ellátása tartozik hozzá. Ha csak minimálisan ezen emberek 1 százalékának ellátásával számolunk, akkor is havi szinten 3800 embert kell ellátnia az intézménynek. Sajnos ennél jóval többen kell felkeressék a munkaerőhiánnyal, leromlott épületekkel és elavult gépparkkal rendelkező kórházat.

Csepel az egyik legtöbb iparűzési adót fizető kerület a több, mint 10 milliárd forinttal, de az elmúlt 25 évben érdemleges beruházás, ami a kerület lakóinak komfortérzetén javítana, nem volt. Eközben viszont napi szinten fordul elő, hogy a Dél-Pesti Kórház sürgősségi osztályán 8-12 órát várnak a betegek átlagosan a leterheltség miatt. Ráadásul itt nincs baleseti sürgősségi ellátás sem felnőtteknek, sem gyermekeknek. Az intézmény Csepelről csaknem egy órás úttal közelíthető meg, ami egyes sürgős ellátást igénylő esetekben végzetes is lehet.

A csepeli emberek megérdemlik, hogy saját kórházuk legyen, amely őket és az agglomerációban élőket is jó színvonalon ki tudja szolgálni. Éppen ezért Pákozdi József önkormányzati képviselő és Klocsko Katalin, a Szociális-, Egészségügyi -és Fogyatékosügyi Bizottság tagjaként benyújtották Sneider Tamás országgyűlési képviselő segítségével az Országgyűlés elé azt a módosító javaslatot, ami a 2018-as költségvetésben 3 milliárd forintos forrást biztosított volna a bezárt osztályok megnyitásához.

Ahogy az azonban várható volt, a kormánypártok tagjai, így a csepeli Németh Szilárd is elutasította a javaslatot, ezzel szembe menve saját választási ígéreteivel, és a csepeli emberek jogos kérésével is. Ábel Attila, kerületi alpolgármester, pedig az egyik helyi Facebook csoportban kommentelte, hogy nem is tervezik az újranyitást, a Jahn Ferenc Kórház megfelel, mint regionális intézmény, mert mint írta, Németországban is jól működik így a rendszer. Azt viszont elfelejti, hogy a német kórházak és a hazaiak között ég és föld a különbség. Nos, így higgyenek a választók a Fidesz ígéreteiben.

Ön szerint szükséges a kórház megnyitása? Ha fontosnak tartja ezt az ügyet, ossza meg a bejegyzést!

Máthé László

06-70-699-22-13