Választások a budapesti tizenhatos választókerületben I. rész (1990-1994)

  • XX. kerület
2018-03-09 11:30

Elöljáróban le kell szögezni olyan, hogy tizenhatos körzet tudat nincs a választókban. Mesterségesen hozták létre Pesterzsébetből és Kispest egy részéből. Viszont a három korábbi választókerületből létrehozott 16-os kerületnek van múltja és érdemes át is tekinteni.

 

A 2012-es, csak a Fidesz-KDNP által megszavazott választási törvény a választókerületünket három korábbiból hozta létre: a13.-ból (Dél-Ferencváros, Pesterzsébetnek a Kossuth Lajos utcától északra eső része), a 28.-ból (ami a csak Kispestet a XIX. kerületet foglalta magában) és a 29.-ból (ami Pesterzsébet nagyobbik részéből és Soroksárból állt). 1990-ben még az 1989-es választási törvény alapján tartották a választókerületeket még a Németh kormány alakította ki minisztertanácsi rendeletben. A „legnagyobb” név a délpesti régióban indulók közül Orbán Viktor volt, aki az oxfordi Soros ösztöndíjából visszatérve valószínűleg azért indult el a tizenhármasban akkor még nem a XII. kerületben, hanem a Haller utcában lakott. Hiába volt akkor még töretlen a Fidesz és az SZDSZ barátsága az SZDSZ nem támogatta „kistestvérpárt” elnökének indulását.

 

Az MDF Zacsek Gyula újságírót jelölte, aki a XX. kerületben és a Határ úton is szervezett termelői- vagy, ahogy akkor nevezték MDF piacot. Az első forduló így zárult a budapesti 13-as választókerületben, első lett Zacsek Gyula (MDF) 9 937 szavazat (35,32 százalék), másodikOrbán 5 720 szavazat (20,33 százalék) és harmadik Szabó Miklós (SZDSZ) 5 147 szavazat (18,29 százalék) Második forduló előtt a Szabó Miklós visszalépett Orbán javára, de végül Zacsek 12031:7882 arányban diadalmaskodott, 20 százalékot verve ellenfelére. Orbán vereségét az akkori MDF-esek így örökítették meg: „Orbán volt a Viktor, de Zacsek lett a Győző.” A kispesti körzetben Dr. Fodor András az MDF jelöltje nyerte az akkor még létező második fordulót 13029 szavazatot kapott az SZDSZ jelöltjének 11261 voksával szemben. A harmadik helyezett szocialista jelölt nem lép vissza senki javára és így 4311 szavazatot szerzett.

 

A huszonkilenc körzetben szintén nem lépett vissza a szocialista jelölt a második fordulóban így is 3198 voksot (13,98%) kapott. A parlamenti mandátumot Dr. Vizy Béla az MDF jelöltje (10015 voks, 43,86%) nyerte el az SZDSZ-es Balogh Márta 9626 (42,16%) előtt. A 2017-ben elhunyt tüdő és belgyógyász jelentései öt kötetben olvashatók az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Az 1990-es önkormányzati választásokon a polgármestereket még a képviselőtestület választotta meg a tagjai közül, a testületi tagokat kétfordulós választási rendszerben választották meg. Kispesten a képviselőtestület Fidesz-SZDSZ többsége (a fiatal demokraták soraikban Gajda Péter mostani polgármesterrel) Lévay Leventét a SZDSZ jelöltjét választotta meg polgármesternek. Az akkor még Soroksárral együtt lévő XX. kerületben a szintén Fidesz-SZDSZ többség Somogyvári Géza helyett hosszas viták után a fideszes Perlaki Jenőt tette a kerület élére.

 

1992 decemberében Soroksár népszavazással kivált a XX. kerületből, majd 1994-ben már saját vezetést választhatott. Az 1990 és 1994 közti politikai változások átalakították a pártok közötti egyensúlyt és Dél-Pesten egy „vörös félhold” alakult ki. 1994-ben debütált a húsz évet élt ajánlószelvény, a „kopogtatócédula” 750 darab kellett belőle az érvényes jelöléshez. A tizenhármasban rögtön az egyik kis zöld párt jelöltjének sikerült ennél több érvényes ajánlással 0 (!) darab voksot elérni. Orbán távozása után is volt sztár Dél-Pesten a szocialisták az akkori alelnöküket Csintalan Sándor indították a tizenhármasban. Aki a második fordulóban bezsebelte a szavazatok 50%-át megelőzve Szolnoki Andreát (SZDSZ 30%) és Kiss Gyula államtitkárt (MDF 19%). Kispesten sem volt visszalépés a második fordulóban ott Burány Sándor (MSZP) 49,08%-al nyert Lévay Levente (SZDSZ) polgármester 27,9%-ot kapott a harmadik az MDF jelöltje, a körzet korábbi országgyűlési képviselője lett 23%-al.

 

A 29-es-ben Perlaki Jenő fideszes jelölt visszalépése miatt az SZDSZ-es Batiz Ervin egy az egyben mérkőzhetett meg Karakas János önkormányzati képviselővel (MSZP), de 10984 szavazattal 14285 ellenében vereséget szenvedett.  Az 1994-es önkormányzati választások már egyfordulósak voltak és a választók közvetlenül választhatták meg a polgármestert. Az egy forduló az ellenzéki összefogást erősítette, Kispesten a Fidesz-KDNP-MDF jelöltjét választották meg polgármesternek. Zupkó Gábor a voksok 54%-át kapta a maradék szavazatokon Alexa György (MSZP) és Kertész Csaba (MDF) osztozott. Pesterzsébeten nem volt teljes ellenzéki együttműködés, de a koalíciós pártok sem fogtak össze. Ennek köszönhetően Perlaki Jenő regnáló polgármester a Fidesz-KDNP-MDF szövetség színeiben besöpörte a szavazatok 42%-át, de K. Horváth András is kapott 9%-ot, Benes Géza az SZDSZ jelöltje 14%-ot kapott Benkes Mihály (MSZP) 34-et.

 

Utóbbi mivel nem indult egyéni körzetben a képviselőtestületbe sem jutott be, mert az MSZP jelöltje egy kivételével az összes egyéni képviselői körzetet elnyerték, így a kompenzációs listára nem jutott elég szavazat.

 

NA.

 

címfotó: cultura.hu

alapszerv-r1-banner

Találkozz velünk!

Adataink

Kerületi vezető adatai:
Bencsik János
alapszervezeti elnök

Telefon: 

06-30-660-2727

E-mail cím: 

Fogadóóra: 

Előzetes telefonos egyeztetés alapján