Pesterzsébetet megeszi a szemét!

• XX. kerület
2017-11-05 14:07

Amióta harcot hirdettem az illegális szemétlerakás ellen, egyre több lakossági panaszt kapok, amelyben az érintettek azt sérelmezik, hogy a Szociális Foglalkoztató hetekig hagyja gyűlni a szemetet, és ha el is viszik, pár napon belül újra hegyekben áll a háztartási hulladék az utcákon.

Az alábbi képek csütörtökön készültek a Nyáry Pál-Balassa utca sarkán, de a helyzet hasonló a többi szelektív(nek szánt) sziget környékén, a Mártírok útja végén, a Köteles-Kossuth Lajos utca sarkán, hogy a kórház mögötti területről, a Kakastó utcáról és a Kiserdő környékéről már ne is beszéljünk. A rendszeres, törvénytelen, nagymértékű és következmények nélküli szemétlerakás lassan élhetetlenné teszi Pesterzsébetet.

A probléma összetett, hiszen nem lehet minden sarokra közterest állítani, és azt sem lehet elvárni a Szociális Foglalkoztatótól, hogy minden egyes törvénytelenül kirakott szemetet azonnal elszállítson, hiszen ez hosszú távon másokat is szabálysértésre ösztönözne. A megoldást a Rendvédelmi Osztály létszámának növelése, valamint a térfigyelő kamerarendszer bővítése jelenthetné, amelyről szeptember 14-i ülésén döntött is a képviselő-testület.

Az ügy sürgető megoldását kérve levelet írtam a Rendvédelmi Osztály vezetőjének, és felszólaltam az októberi közmeghallgatáson is. Ígéretet kaptam a mobil kamerarendszer, valamint a rendőrség által működtetett térfigyelő kamerák bővítésére, a közterület-felügyelők létszámának beharangozott növeléséről azonban nem esett szó, ami aggodalommal tölt el, hiszen érezhető rendfenntartói jelenlét nélkül nem várható el érezhető javulás az utcákon, most is vannak kamerával megfigyelt területek, ahol halmokban áll a szemét.

A mai napon újabb bejelentést tettem a képen látható szeméttel kapcsolatban, és ígéretet is kaptam a terület fokozottabb megfigyelésére. Kérem azokat a lakosokat, akik a saját környékükön hasonló áldatlan állapotokat tapasztalnak, hogy készítsenek fotókat, és tegyenek bejelentést. Amennyiben hosszabb ideig nem tapasztalnak érdemi javulást, forduljanak hozzám, én minden esetben meg fogom tenni szükséges lépeseket, hogy végre mindannyian rendezett, emberhez méltó lakókörnyezetben élhessünk.

Bencsik János

Bencsik János