Mit kellene tenni a biztonságos Pesterzsébetért?

• XX. kerület
2018-06-13 17:15

Visszaeső bűnöző késelt meg taxisofőrt, bedrogozott „zombik” járkálnakköztereinken, a lakosság jogosan félti nyugalmát és szeretteit. Hogyan lehetne a közbiztonság és a köztisztaság javításával a közbizalmat helyreállítani?

2010-ben Orbán Viktor azt ígérte, hogy két hét alatt rendet tesznek. A két hetet Pintér Sándor „örökös” belügyminiszter is átvette 8 éve, azóta valóban több rendőr lett állományban, viszont a szubjektív komfortérzet nem javult és a statisztikák sem támasztják alá ezt a kincstári optimizmust. Pedig trükköket is bevetettek, mint például azt, hogy lopás csak ötvenezer forint kárértek felett bűncselekmény, alatta szabálysértés. A legnagyobb változás az volt, hogy 2013-ban törvényileg kötelezték az önkormányzatokat a korábban legfeljebb „önként” vállalt rendészeti feladatok ellátására. Így jött létre kerületünkben a Rendészeti Osztály, amely a közterület felügyelők alkalmazásával igyekszik visszaszorítani a közterületi szabálysértéseket. Az önkormányzat ezen kívül a Pesterzsébet Közbiztonságáért Közalapítványon keresztül is támogatja a kerületi rendőrséget a felszerelés beszerzésében és az állomány jutalmazásában.

Pesterzsébet fokozott anyagi szerepvállalására a továbbiakban is szükséges lesz, amikor is 2018-ban önálló rendőrkapitányság jön létre Soroksáron. Fontos ugyanis, hogy a már „csak” XX. kerületi kapitányság közrendvédelmi állománya ne csökkenjen, miután kevesebb lesz az ellátandó terület. Az önkormányzat eddig is részt vett a közbiztonság „infrastruktúrájának” kiépítésében, mint amilyen például a kerületi térfigyelő kamera-rendszer létrehozása és karbantartása. Azt, hogy a kamera nem minden, az is jelzi, hogy például a Magyarok Nagyasszonya terén hiába van egy térfigyelő a Török Flóris utca forgalmára állítva, a kamerától 20 méterre már rendszeresen raknak le zsákos hulladékot. Ugyanígy az Ady Endre téren rendszeresen szemetelőket sem zavarja a térfigyelő kamera jelenléte. A legszembetűnőbb helyen, a városközponti buszmegálló mellett lévő térfigyelő kamera nem nagyon befolyásolja a Penny mellett vagy a dohánybolt oldalánál lévő padokon mulatozó, közterületen alkoholt fogyasztó „ráérősöket".

A kormány 2011-ben már egyszer megpróbálta betiltani az utcán lakást, akkor a szabálysértési törvényt módosították, ami szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.  Ezt az Alkotmánybíróság 2012-ben megsemmisítette és alkotmányellenesnek nyilvánította. Ezután a Fővárosi Önkormányzat hozott egy olyan rendeletet, ami kimondta, hogy „az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül" – ezt a Kúria semmisítette meg 2014-ben. Nem ez lenne az első trükk, hogy alkotmányellenes törvényt kétharmaddal tesznek az Alaptörvény „részévé”, ez a jogi gengszterizmust minősíti. A kerületi átlagpolgárt nem a helyi, együttélésről szóló rendelet pontos tartalma érdekli, hanem a szemmel látható probléma gyakorlati megoldása.

Korábban éveken keresztül gondok voltak az Emlékezés terén, mert a helyi lakosokat és a kutyasétáltatókat zavarta, hogy a padoknál lévő asztalokon illegális „kártyacsaták” zajlottak több tucatnyi nem jóarcú „úriember” részvételével. A lakossági bejelentések nyomán az önkormányzat leszereltette és elszállíttatta az asztalokat, lehet ilyen egyszerűen is megoldani a gondokat, most a téren nyugalom van. A megoldáshoz viszont pénz kell például, hogy minden közterületen időben legyen vágva és elszállítva a gaz. Az illegális szemétlerakás megakadályozásában mobil kamerák telepítésével sikerült részeredményeket elérni, ezt kellene folytatni tovább. Az elhanyagolt zöldterület csábítja a szemetelőket, a rendezett környezet mellett a másik visszatartó erő a rendészeti szervek részéről a megerősített közterületi jelenlét. További anyagi erőfeszítéssel elérhető lenne a közterület felügyelői létszám erőteljes felemelése, amivel a lakosság szubjektív biztonság érzete is emelkedne.

Nem beszélve arról, hogy örömteli lenne a városközponton kívül is látni gyalogos és autós járőröket a nap bármely szakában. A rendőrségi jelenlét erőteljességét segítené legalább egy 24 órában nyitva tartó körzeti megbízotti iroda a „Bermuda háromszögként” is ismert Jókai Mór-Kossuth Lajos-Török Flóris utcák és a Határ út által körbezárt területen. A kerületben huzamosabb ideje működő polgárőr egyesület támogatásának további emelése is elengedhetetlen a közbiztonság javításhoz. Sajnos a kábítószerrel foglalkozó bűnbandák a belvárosból kihúzódva olyan helyeken bukkantak fel kerületünkben, ahol korábban nem voltak jelen. Szabótelep polgárainak drogosok által megzavart életkörülményeit helyre kell állítani, csökkentve a kábítószeresek jelenlétét közterületeinken.

Hogyan lehetne a célokat elérni? Lakossági nyomással például, nem arra várni, hogy a kerületi rendőr-kapitány elmegy-e az egyik frakció által meghirdetett közbiztonsági fórumra, hanem keresni a fogadóóráján, leveleket írni, bejelentéseket tenni a konkrét esetek kapcsán. Ugyanígy a területileg illetékes önkormányzati képviselő, illetve a jegyző és a polgármester felé. A kerületi közterület felügyelet éjjel-nappal hívható, bejelentést telefonszámukon is lehet tenni: 06-20-255-5842.

A lakosság nyugalma és biztonsága közügy, amiért a kerület minden polgárának tennie kellene.

NA.

Bencsik János