Két országgyűlési választás után Pesterzsébeten és Kispesten - választás történeti sorozatunk III., befejező része

• XX. kerület
2018-06-29 14:42

2012-ben átalakították a választókerületeket a Fidesz igényeinek megfelelően, Pesterzsébeten és Kispesten mégsem sikerült megváltoztatni a választási trendeket. Egyenlőre kétséges, hogy a jövő évi önkormányzati választásokat milyen időpontban és milyen jogi keretek között fogják megtartani, ezért is érdemes megvizsgálni, hogyan választottunk eddig a NER-ben.

Történetünk fonalát a 2010-es országgyűlési választások után vesszük fel, amikor a Fidesz  kétharmados többséget szerzett. Az elkezdett átalakításoknak áldozatul estek az önkormányzati képviselők, miután átlagban a testületek létszámát egyharmaddal vágták meg 2010 nyarán. Ez konkrétan azt jelentette, hogy Pesterzsébeten a 16 egyéni önkormányzati körzetből 12 maradt csak és a nyolc listás önkormányzati képviselői helyből csak öt darab maradt. Papíron azért, hogy spóroljanak, valójában, hogy az országgyűlési választásokon vesztes ellenzék gyengébb hátországgal rendelkezzen. A spórolási indok azért érdekes mert Gyurcsány javaslatára 2006 nyarán 20%-al fogták vissza az önkormányzati képviselők illetményét.

2010 őszén a Fidesz mind Pesterzsébeten, mind Kispesten a polgármesteri cím és a képviselő testületi többség megszerzésére tört. Kerületünkben az országgyűlési választásokon győztes Földesi Gyulát indította a Fidesz-KDNP, aki az eddigi legerősebb fideszes eredményt érte el polgármester-jelöltként (8723 szavazat és 42,4%). Így is majd nem 5%-al maradt le Szabados Ákos mögött, akit az is segített, hogy az LMP nem állított polgármester-jelöltet. Szabados 9695 voksot kapott (47,12%) a Jobbik első kerületi polgármester-jelöltje, Harsányi László nem vallott kudarcot (2156 szavazat és 10,48%). A Jobbik és az LMP új képviselőket jutatott a testületbe, az MDF és az SZDSZ kiesett, utóbbiak jelölteket sem állítottak. Igaz, hogy a Fidesz többségbe került a képviselőtestületbe, de egy egyéni mandátum sorsa nem dőlt el, ugyanis a tizenkettes körzetben a Fidesz és az MSZP jelöltje is 633-633 szavazatot kapott. A decemberi megismételt választáson Csaszny Márton fölényesen verte a fideszes Takács Pálmát (461-365).

Kispesten sem volt érdekességektől mentes a választás, ugyanis az egyik szavazókör urnája elkeveredett (!) a választás éjszakáján a Városházán, ezért két héttel később megismételték abban az egyéni körzetben. Kránitz Krisztián (MSZP) 783-566-ra verte a fideszes Dódity Gabriellát, ami érdekes, a másik három jelölt összesen 53 szavazatot kapott… A kispesti polgármester-választást Gajda Péter (MSZP) nyerte 11134:9679 arányban, Tarnai Richárd előtt, akit a Pest megyei kormányhivatal vezetésével kárpótoltak. Kispesten két fideszes alpolgármester lett, kerületünkben Földesi Gyulába helyezte bizalmát a fideszes többség. A bizalom viszont forgandó és 2011 decemberében megunva az egyszemélyi döntéseit, kollektív vezetés lett a kerületben, amikor Földesit két fideszes alpolgármester váltotta, dr. Vas Imre és Juhász Lajosné személyében. „Ideje volt!”- így kommentálta akkor a döntést kerületünk nem kicsit jobboldali mecénása.

2011 novemberében meglepetésszerűen nem a Belügyminisztérium, hanem fideszes képviselők egyéni képviselői indítványában nyújtották be a választási törvény módosítását. Eltörölték a második fordulót az országgyűlési választáson és liberalizálták a választási indulás szabályait, mint később kiderült kamujelöltek százait a választókra szabadítva. Az egyéni körzetek átrajzolásával a teljes XX. kerület egy országgyűlési körzetbe került és hozzácsapták Kispest jó részét köztük a 15000 lakosú Wekerle-lakótelepet. Egészen pontosan a Határ út-Ady Endre utca-Puskás Ferenc utca (itt van a Bozsik Stadion)- Kassa utca-Pozsony utca közti területet. Így jött létre a budapesti tizenhatos választókörzet, körzővel-vonalzóval meghúzva!

2014-ben tartották az első választást az új szabályok szerint a körzetben, 18 jelölt állt rajthoz igaz közülük csak öten kaptak több voksot, mint az induláshoz szükséges minimális ötszáz aláírás. Halmy Gergely független jelölt (543 szavazat) csak a nagy pártok hátát nézhette, a versengést Hiller István, a baloldali összefogás jelöltje (MSZP) nyerte, majdnem ezer voksot verve a veterán induló Földesi Gyulára (18507:17523 szavazat). A harmadik helyen Tokody Marcell (Jobbik) végzett 7407 szavazattal, az LMP-s Ferenczi István előtt (2939 szavazat). A Fidesz újabb kétharmadot szerzett a megváltozott szabályoknak köszönhetően.

2014 választási „nagyév” volt, az áprilisi választást május 25-én európai parlamenti választás követte, a szétesett ellenzék mellett a Fidesz tarolt, igaz ehhez az alacsony részvétel is kellett. Pesterzsébeten 32,13% ment el Kispesten (36,91%), nálunk 43,22%-ot kapott a Fidesz (ott 40,52%-ot, a második helyen célfotóval a DK végzett (14,16%), az MSZP 14,01 %-ot kapott. A Jobbik 12,59%-ot, az Együtt-PM 9,49%-ot és az LMP 5,73%-al utolsó lett a jegyzett pártok közt. Kispesten az MSZP lett a második 15,26%-al, utána a DK futott be 12,8%-al majd az Együtt-PM (12,21%) Jobbik 11,54%-al, végül az LMP 6,7%-al lett az utolsó. Az európai parlamenti választás az egyetlen tisztán listás választás, a következő választás jövő év májusában vagy júniusában lesz, mintegy előválasztásaként az önkormányzatinak. Feltéve, ha nem egy időben lesznek…

A 2014-es önkormányzati választások előtt kalapáltak megint a választási rendszeren, ezúttal a Fővárosi Közgyűlésbe történő listás szavazást szüntették meg. Helyette a kerületi polgármesterek lettek a Fővárosi Közgyűlés tagjai. Az önkormányzatok miután elvették egy csomó eddigi jogosítványukat most már saját maguk állapíthatják meg a képviselői és tisztségviselői tiszteletdíjakat. 2014-ben új felállással indult neki a Fidesz-KDNP az önkormányzati választásoknak kerületünkben Földesi Gyula lett Juhász Lajosné polgármester-jelölt kampányfőnöke, Kispesten Dódity Gabriella polgármester-jelöltet Pesty „Fekete doboz” László segítette nem sok sikerrel szintén. Kerületünkben Szabados Ákosra szavazott a választók 53,63%-a és a mögötte álló MSZP-DK-Együtt-PM szövetség a testületi többséget is megszerezte. Juhász Lajosnéra a voksok 34,67%-a esett, így csak a Jobbik és az LMP helyben ismeretlen jelöltjeit tudta megelőzni (8,61 és 2,61%). Kispesten az összefogás szintén eredményes volt, Gajda Péter a voksok 60,55%-át söpörte be a Fidesz jelöltje 31,53%-ot kapott a nagy kampány ellenére. A jobbikos jelölt 5,45%-ot kapott az LMP-s 2,12%-al kellett beérnie. Kerületünkben, azóta nagykoalíció működik a Fidesz, a DK és az MSZP 1-1 alpolgármesterével, Kispesten a Fidesz ellenzékbe került és az MSZP, valamint a DK mellett a most megszűnő Együtt ad alpolgármestert (utóbbiak ezen az egy helyen az országban).

A 2018-as parlamenti választásokat már a megszokott, egy párti szabályok szerint tartották meg, körzetünkben a két tucatnyi jelentkezőből kilencen kerültek fel a szavazólapra. Közülük négyen nem értek el értékelhető eredményt. A voksolást a tizenhatos körzetben Dr. Hiller István (MSZP-Párbeszéd) nyerte a voksok 43,23%-ával a 62 erzsébeti szavazókörből negyvenben győzött, Kispesten 20-ból tizenkilencben. Földesi Gyula három ezerrel kevesebb szavazattal lett a második (37,28%). A harmadik Bencsik János (Jobbik) lett (12,21%) utána Ferenczi István (LMP) 4,38% és az egyetlen női jelölt, Teveli Dalma (Momentum, 2,03%) végzett.

Választások lesznek még, ha az ellenzék számára nehezedő szabályokkal, soha se felejtsük, hogy történelmet a szavazófülkében is írhatunk!

NA.

Bencsik János