Elsüllyedt vendéglátó-ipari egységek Pesterzsébeten

  • XX. kerület
2018-02-05 15:45

A Duna Garden bezárása és a Pesterzsébeti Múzeum március végéig látogatható „Főúr fizetek!” című időszaki kiállítása kapcsán érdemes áttekinteni a pesterzsébeti vendéglátás közelmúltját. Ebben a kiállításon kívül a témával foglalkozó szak blogot az ittivott.blogspot.hu-t hívtuk segítségül. 

Az első erzsébeti klasszikus értelemben vett vendéglátó-ipari egység a Gubacson a XVII. század végén létesült határcsárda volt, de az igazi modern vendéglátás csak a XIX. század közepén jelent meg városunkban. Az egyik ilyen a „48-as vendéglő” volt ahol a Vécsey utca és környékének lakói 1870-ben kezdeményezték a Kossuthfalva elnevezés felvételét. Az épület falán tábla emlékeztet az eseményre, a helyiségben legutoljára a „Gyalogkakukk” elnevezésű söröző működött.

A századfordulóra már 60-70 csárda, borkimérés és korcsma működött meglehetősen hullámzó sikerrel, egyes helyektől az igényes közönség vonta meg a bizalmat, másokat a hatóságok zártak be az italmérési engedélyek hiányában. Ezek a helyek nem csak az evés-ivás intézményei voltak, hanem a helyi közösség szervezésében és a polgárok közti információ-áramlásban is fontos szerepük volt. Asztaltársaságok, dalárdák, sportegyesületek és politikai csoportok is ezeken a helyeken alakultak. 1907-ben egy ilyen helyen alakult meg az ESMTK jogelődje és a helyi szocdem alapszervezet is kocsmában bontott zászlót. Ekkor jelentek meg Erzsébetfalván az első kávéházak (Otthon, Ipari).

Az első világháború és az azt követő gazdasági válság megtizedelte az 1924-től városként mindenapjait élő Pesterzsébet vendéglátó egységeit. A második világháború és az azt követő államosítás gyökeres változást hozott, hiszen nem csak intézménytípusok tűntek el és születtek meg, de a vendéglátás szerepe is megváltozott. A vendéglátóipar államosításakor formailag hivatkoztak adótartozásra és a közegészségügy érdekeire, de valójában a magántulajdon megszerzése és az állam hasznára történő felhasználása volt a cél. Az államosított, immár XX. kerületi egységek először az 1950. január elsején megalakult Budapesti Vendéglátó-ipari Vállalat tulajdonába kerültek, majd az ennek részeiből 1951 októberében létrejött a XX.-XXI. kerületi Vendéglátó-ipari Vállalat.

 

 

Ilyen pultot lehetett látni elegánsan burkolva a tavaly decemberben bezárt Akasztóban.

 

A szocialista rendszerben az erzsébeti kocsmák és éttermek a legtöbb időt 1965 és 1990 között a Délpesti Vendéglátói-ipari Vállalat berkeiben töltötték. Ezáltal a fejlesztések tekintetében Csepel, Ferencváros, Kispest és a XVIII. kerület lettek a vetélytársak. Ezt a vállalatot 1971 és 1989 közt, nyugdíjba vonulásáig Boross Péter vezette, aki mostani véleményével ellentétben nem volt „ellenálló”, jól együttműködött az MSZMP helyi szervezetével. 1972-ben a kerületben 14 étterem, 11 presszó és cukrászda, 2 bisztró, 10 büfé és 14 italbolt működött.

A kerület legismertebb étterme, az Aranycsillag ekkor lett utoljára felújítva, most kávézóként való újjászületésére vár. A Csili étterem is ekkor lett felújítva, amit a rendszerváltozás után 1992-ben modernizálás követett. A rendszerváltozás során a korábban kiterjedt hálózat szétesett és a vállalat a privatizáció után bezárta az egységeket például a Kossuth Lajos u. 84, szám alatti Tátra éttermet, amiben most bútorbolt működik. Ugyanígy bezárt több kisebb kocsma mellett a Balaton étterem is a Jókai Mór utcában. 

Vannak jó példák is a szabad vállalkozás korszakából, mint az egykori Rubes vendéglő és a Zenekert helyén megnyílt stílusos Tortuga étterem vagy a Belvárost gasztronómiában Pesterzsébetre hozó Buffalo Steak House. A régiek közül a Kakastó, a Holstein és a Tamás bátya után már Tücsök néven futó melegkonyhás egységek érdemesek említésre. Az, hogy egy kocsma bezár abból még jó is lehet a közösségnek néha, a legendás Hatos kocsma helyén a kerületi orvosi ügyelet működik. A jövőt a hagyományos helyek mellett a magasabb színvonalú egységek megjelenése jelenti, 2018-ban nyitja meg a kapuit a Duna-parton a Vakvarjú Csónakház.

 

NA.

 

Régi idők helyei, valamint a későbbi egységek, közülük sajnos már több bezárt.

 

címfotó: egykor.hu

alapszerv-r1-banner

Találkozz velünk!

Adataink

Kerületi vezető adatai:
Bencsik János
alapszervezeti elnök

Telefon: 

06-30-660-2727

E-mail cím: 

Fogadóóra: 

Előzetes telefonos egyeztetés alapján