A lomtalanítás ellenére folyamatos az illegális szemétlerakás

• XX. kerület
2017-09-02 09:52

Pesterzsébeten, mint máshol is, évtizedek óta tartanak lomtalanításokat a köztisztaság megőrzése érdekében. De vajon megfelelő módszer az, amilyen módon a hulladékot elszállítják, és valóban motiválnak ezzel arra, hogy a szemetünket ne törvénytelenül helyezzük el félre eső helyeken?

Augusztus 21-e és szeptember 3-a között Pesterzsébet ismét csatatérré változott (nem szó szerint, de igen közel állt ahhoz is), amikor is lomtalanítást tartottak a kerületben. Régi holmik, ruhák, bútorok, sitt és szemét került az utcára. Ezek között sok újra felhasználható használati tárgy, aki valakinek már nem, de másnak még kell. Különféle fém és vashulladékok, vagy azt tartalmazó eszközök. Ezek csalogatnak nem csupán a kerületből, de sajnos messzebbről is olyan embereket, akik nem túl méltóságteljes, de egyszerű módon igyekeznek hasznos alapanyagokhoz jutni.

Ismeretes, hogy a múltban a lomokat egyszerre helyezték el a kerületben, majd több nap alatt, nem egyszerre tudták csak a közterületfenntartók összeszedni, így az egész városrész napokig állt a szemétben, és sajnos ugyanennyi ideig voltak jelent azok is, akik ebből hasznot próbáltak húzni. Az is köztudott, hogy régebben valóban többen jöttek ebből a célból, és sajnos erre az időszakra a közbiztonság is jelentősen romlott. Manapság már a lomokat fokozatos kell kitenni a kerület egyes részeire, és egyszerre mindig akkora területen csak, amit másnap teljesen el tudnak takarítani. Ez, amint ahogy látható, jobb megoldás ugyan, de még mindig nem a legjobb.

A lomtalanítás ellenére az illegális szemétlerakás folyamatosan zajlik, erre bizonyíték Bencsik János országgyűlési képviselőjelölt napokban közzétett videója. Napi szinten járnak-kelnek tolókocsikkal és autókkal egyesek azért, hogy lerakják a szemetet, mások pedig azért, hogy azt széttúrva valami értékhez jussanak. Ezzel persze még jobban szétszórják a szemetet. Nos, ez az, ami plusz munkát ad mind a közterületfenntartónak – aki csak a szemét nagyját viszi el –, mind a közmunkásoknak, akik a maradékot hivatottak eltakarítani. Sajnos az utóbbiak pont a közelmúltban estek át egy nagyobb létszámcsökkentésen, valószínűsíthetően kiadásmegtakarítás okán. Munkából, feladatból pedig nincs kevesebb, sőt. A szemét maradéka így igen sokáig marad meg, amig fel nem takarítják teljesen, el nem fújja a szél, vagy nem le nem bomlik – a szemét jellegétől függően. És bár a közbiztonság valamelyest javult a korábbiakhoz képest, a lakóknak még mindig nincsen teljes biztonságérzete ebben a pár napban.

A másik fontos szempont, melyre röviden érdemes még kitérni, a lomtalanítás egyéb célja. Mivel eredetileg nagy valószínűséggel a cél az illegális hulladéklerakás visszaszorítása lenne, ez még kiegészülhet mással. Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a szelektív hullagyűjtésre és a hulladék újrahasznosítására. Az infrastruktúra fejlődött ugyan, és terjed a tudatos hulladékgazdálkodás, de vajon Magyarország – mert mi honi feldolgozásra gondolunk elsősorban – képes-e az év nagy részén beérkező lomtalanítási szemét feldolgozására?

Mint látható, számos kérdés merül még fel, melyre várjuk/keressük a választ. Számos probléma, mely még nincs megoldva. És bár hazudnánk, ha azt mondanánk, nincs fejlődés, de itt és most nem állhatunk meg és dőlhetünk hátra. Pesterzsébet a mi kerületünk, és szüksége van rá, hogy mi, erzsébetiek közösen tegyük meg a lépéseket otthonunk szebb jövőéért!

J. Tamás

Bencsik János