10 éves a Jobbik Pesterzsébeti szervezete

• XX. kerület
2018-07-13 19:01

10 éve ezen a napon, 2008. július 13-án, egy meleg, vasárnapi napon indult útjára a nemzeti néppárt XX. kerületi szervezete, hogy itt, helyben is megkezdje munkáját a magyarságért, hazánk felemeléséért.

2008 évében forradalmi változások történtek: a nemzeti párt alapszervezetei gomba módra szaporodtak szerte az országban, és a Jobbikot már csak egy év választotta el attól, hogy több mint 16 százalékkal bekerüljön az Európai Parlementbe, és ezzel egy csapásra Magyarország akkori 3. legnagyobb pártja legyen. Ebben, kvázi történelminek számító miliőben hívta össze a megalakulásra a minimum 10 jelentkező alapító tagot Fejes-Tóth Gábor, aki egyben a szervezet első elnöke is lett.

Az első egy év azzal ment el, hogy a helyi Jobbik, mint új, XXI-ik századi, modern párt beássa magát a pesterzsébeti köztudatba is. Komoly és őszinte, mozgalmi hevületű kampányával minden más párt lelkesedését felülmúlta. Alig egy év alatt a kerület egyik - máig - meghatározó pártjává nőtte ki magát, az elején mindezt úgy, hogy 2010 végéig nem volt képviseletünk az önkormányzatban. Már az indulásnál, és később is számos ismert és elismert ember fordult meg sorainkban: az alapító elnök, Fejes-Tóth Gábor, zenész-festő-tanár, Pesterzsébet egyik méltán elismert sokoldalú művésze; Boldis Endre, villamos mérnök, korábban MIÉP-es képviselő; Kozéky László fizikus-feltaláló; Vezér-Szörényi László közgazdász és pénzügyi szakértő; illetve későbbi elnökünk, Harsányi László, pedagógus-karatemester-egykori katonatiszt, aki később Fejes-Tóth Gábort váltva 2009-2011 között szervezeti elnök volt.

A kerület legkülönfélébb korú, társadalmi csoportú, végzettségű és eltérő egyéniségű személye volt tagunk és dolgozott nálunk. Tíz éves fennállásunk során hét választási kampányt csináltunk végig helyben és több, más helyeken zajló időközi választási kampány sikeréhez járultunk hozzá. 2010-es országgyűlési választáson Ferencvárossal közösen Győri Saroltát, Soroksárral közösen pedig Balog Barnát indítottuk – történetünk során elsőként – képviselőjelöltjeinknek.  Ugyan ebben az évben polgármester jelöltünk volt a kerületben a szintén ismert és elismert Harsányi László, aki listavezetőként képviselőnk lett 2010 és 2013 között, a fennmaradó időben pedig Fejes-Tóth Gábor helyettesítette. 2014-ben Tokody Marcell indult Pesterzsébetet teljesen, illetve Kispest felét magába foglaló 16. számú országgyűlési választókörzetben, a dobogós 3. helyezést elérve, később pedig fővárosi képviselőnk lett. A pár hónappal később megtartott önkormányzati választáson Gémesi Emese indult polgármesterjelöltünkként, aki ezt követően képviselőnk lett, Fejes-Tóth Gábort váltva a székben.

Elnökeink voltak még Kővári Endre 2011-2012 között, Gémesi Emese pedig 2012-2015-ig. A 2015-ben bevezetett választókerületi elnöki posztot elsőként Kató Alpár látta el 2015-től 2016 elejéig. Őt követte tisztségében Bencsik János, kétgyermekes családapa, történész-újságíró és nemzetpolitikus, 2016 tavaszától helyi elnök is lett. A választókerületi szervező tisztségét pedig a kezdetektől Vági János látja el. A 2018-as, a korábbiakhoz komolyabb megmérettetést jelentő választáson, a Jobbik Pesterzsébeten és Kispesten szintén Bencsik Jánost kérték fel képviselőjelöltnek, aki a komoly ellenszél ellenére is a 3., dobogós eredményt érte el.

Az elmúlt évtizedben nem csak kampányoltunk. Felelősségtudatos társadalmi szervezetként igyekeztünk lehetőségeinkhez mérten a legtöbb dologgal hozzájárulni a kerület lakosságának boldogulásához. Fát vittünk és helyben aprítottunk, amikor nem volt valakinek téli tüzelője; melegételt és forró kávét osztottunk rászorulónak. Árvíz idején szervezetten vonultunk ki több helyszínre is homokzsákot pakolni és küzdeni az árral; használt ruhát adományoztunk nagycsaládoknak és hajléktalanszállóknak. Szemetet szedtünk elhanyagolt kerületi részeken; graffitis játszóteret tisztítottunk meg; karácsonyi vegyescsomagokat adományoztunk gyerekeknek; segítettünk kilakoltatott családok tovább költöztetésében. Rendszeresen tisztítottuk meg a Pesterzsébeti Temetőben az ’56-osok sírjait; egy kerületi óvoda a mi segítségünkkel kapott új udvari játékokat. Felkaroltuk a Jahn Ferenc Kórház problémáinak bemutatását, hogy ezzel is felhívjuk az illetékesek figyelmét számos gondra, ami a kórházat és a betegeit veszélyezteti; több bűncselekmény kapcsán szerveztünk flasmobokat és akciókat, hogy rámutassunk a veszélyekre és kiemelten foglalkoztunk azzal is, hogy a kerületi közlekedés hiányosságaira és lehetséges fejlesztéseire is ráirányítsuk a figyelmet.

Számos kulturális programmal, hagyományőrzéssel, adventi keresztállításokkal, nyitott ünnepségekkel, szervezetett múzeumlátogatásokkal, filmvetítéssel, lakossági fórumokkal, történelmi előadásokkal igyekeztünk hozzájárulni a kerület kulturális és közösségi életéhez. Minden egyes megmozdulásunkról, kampányunkról, eseményünkről részletes képi, videós és írásos dokumentációt készítettünk, és jelentettük meg honlapunkon és több facebookos oldalunkon, hogy Pesterzsébet lakossága a lehető legjobban tájékozódjon velünk kapcsolatban. Mindig, mindenki számára elérhetőek voltunk az interneten, telefonon, hogy ha kell, segíthessünk, ha kell, meghallgassuk mások problémáit, ötleteit; és ha olyan is volt, akkor kritikáit, észrevételeit szervezetünkkel kapcsolatban.

Az immáron első évtizedét lezárt Jobbik Pesterzsébeti Szervezete nem lát más feladatot csak azt hogy: menni, előre. Előre a megkezdett úton, a nemzet megsegítésére bátran, büszkén, hűséggel és becsülettel.

J. Tamás

Fotók: saját