Jobbikos szemmel a botrányosra sikeredett XV. kerületi testületi ülés - Bodó Miklós beszámolója

• XV. kerület
2017-06-27 17:23
A botrányosan félbeszakadt, és így két részletben megtartott júniusi testületi ülésen 30 napirendi pont került a képviselők elé, az alábbiakban olvashatják Bodó Miklós jobbikos képviselő beszámolóját.

Az első pont a 2017-es költségvetés első módosítása volt.

Az önkormányzat vezetése abba a helyzetbe hozta a teljes képviselő-testületet, hogy olyan plusz pénzt kellett megszavazni 3 kerületi óvoda felújítására, amire jó eséllyel azért van szükség, mert a GMK a nyílt közbeszerzési eljárást, meghívásosra módosította. Ezzel kapcsolatosan további lépéseket fogunk tenni, aminek egyik része az lesz, hogy önálló képviselői indítványt teszek, hogy az önkormányzat és a tulajdonában álló cégek kizárólag nyílt közbeszerzési eljárást indíthassanak, annak ellenére, hogy a vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik a meghívásos eljárást is. Ez lehet,  hogy komoly ellenállásba fog ütközni, mivel így például a szokásos "űrállomás" tervezésekhez nem csak az egyesekhez közel álló mérnöki irodák fognak bejelentkezni. A szomorú az, hogy a tervek túlnyomó része a fiókoknak készül, ami meg megvalósul, az mind tervezési, mind kivitelezési szinten igen silányra sikerül (Spirálház, Zsókavár utcai rendelő, stb.). Ami meg jelenleg is futó beruházás (pl.: Deák utcai rendelő) igencsak botrányszagú máris, és erre jó példa a munkások levonulása a munkaterületről.

Pár technikai jellegű rendeletmódosítás után zárt ülésen került sor az összevont óvodák vezetőinek kinevezéséről. Miután ezzel kapcsolatosan azóta is kaptam megkeresést, hogy miért X és miért nem Y került kinevezésre. Ezúton is jelzem, hogy személy szerint én azt támogatom, hogy az ilyen jellegű személyi döntések meghozatalát a KT nyílt ülésen tárgyalja, mert így nem áll módunkban felvilágosítást adni sem az óvodák munkatársainak, sem a szülőknek.

Végre sikerült kompromisszumos megoldást találni a Liva-malom ügyére, amit a testület egyhangúlag fogadott el. Örömmel tölt el, hogy a kerület egyik jelentős értékét sikerült megmenteni, ellentétben a Növényolajgyár épületével, amit akár lakóépületként is lehetett volna hasznosítani.

Az ipari épületek lakássá alakítására számos példát láthatunk kezdve a bécsi Gasometertől, akár a (hogy ne menjünk olyan messze) a XIII. kerületi River Loft házig.

A képviselő-testület 20. napirendi pontként tárgyalta a 2016-os beszámolót a hivatal munkájáról. Ezzel kapcsolatban heves (a személyeskedéstől sem mentes) vita alakult ki a Fidesz-DK-Liberálisok-stb koalíciós csapatban, amelynek elsődleges célpontja jegyző asszony volt. Úgy gondolom, hogy nekünk is volt eltérő véleményünk a jegyző asszonnyal, amitől függetlenül ezek a viták megmaradtak a kulturált viselkedés keretein belül. Ez a múlt héten (és sajnos az eheti folytatásban) túllépte azt a határt, amibe bármilyen szinten is bele lehetne magyarázni a kerület érdekeit. A Fideszes felvetésre, miszerint ők több törvényességi észrevételt kaptak a jegyző asszonytól, mint a többi párt, erős csúsztatásnak tűnik, mivel Szilvágyi László képviselőtársammal szerintem ketten vezetjük ezt a "versenyt".

Arról nem beszélve, hogy attól, hogy érkezik egy törvényességi észrevétel, még nem kötelező visszavonni egy előterjesztést. Nekem is volt olyan előterjesztésem, amit a törvényességi ellenére végigvittem, elfogadásra került, és a kormányhivatal sem mondta, hogy gond lenne vele.

Javaslom képviselőtársaimnak, hogy harcoljanak az igazukért, ha arra van szükség, és ne siránkozzanak, mert az néha kellemetlen.

Mindettől függetlenül a KT 10 ellenszavazattal nem fogadta el a beszámolót ( a testület 20 fővel vett részt a szavazásban), ami azt is jelenti, hogy személyes bosszúhadjáratuk kapcsán a teljes hivatali apparátusról mondták azt, hogy rosszul végzik a munkájukat.

A következő napirendi pont a kerületi sportkoncepció volt.

Itt az előterjesztés tartalmi vitája helyett a legnagyobb vita Dr. Elbert Gábor szerepe kapcsán alakult ki, aki tanácsadóként részt vett a koncepció kidolgozásában. Személyével az volt a Fidesz legnagyobb problémája, hogy dr. Lamperth Mónika államtitkára volt. Pár dolog ezzel kapcsolatosan: Ezt a kérdést akkor vetettem fel a testületi ülésen, amikor kiderült, hogy szerződést kötöttünk Elbert úr cégével. Ez több mint egy éve volt. Akkor választ kaptunk azokra a kérdésekre, amit a Fidesz most felvetett.

Emellett Elbert úr elmondta, hogy amellett, hogy valóban sportállamtitkár volt, előtte a Nemzeti Sportszövetség főtitkárává Deutsch Tamás (Fidesz) sportminiszter nevezte ki. Na itt egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy megfelelő szakember-e Elbert úr. :)

Mindettől függetlenül a sportkoncepció szakmailag elfogadható volt szerintem. Bár a Fidesz ezt sem szavazta meg. Majd ezután jött Pintér alpolgármester úr kirohanása (szó szerint is). Erről a videó itt található, aminek megosztását köszönöm Tóth Veronika képviselőtársamnak:

Ebben Pintér úr határozottan azt mondja, hogy nem kíván a továbbiakban részt venni a KT munkájában. Arról, hogy ezt a mandátumról történő lemondásként értelmezhetjük-e (a jogszabályok lehetővé teszik a szóbeli lemondást is, ami szintén nem visszavonható), a megfelelő hatóságoktól fogjuk megtudni.) Pintér úrral együtt távozott a teljes Fidesz-KDNP frakció is, ezzel ellehetetlenítették a testület munkáját.
Németh Angéla a folytatólagos ülést június 14-re hívta össze.

Ezen a napon gyors döntésekkel, gyakorlatilag vita nélkül indult az ülés, bár Pintér úrnak valahogy mindenről Lamperth Mónika jutott eszébe. Ezek a fránya vonzódások. Kész szerencse, hogy nem kezdte el jegyző asszony haját húzgálni, mint az óvodában. :D

Ezután érkeztünk el az egyéni képviselői indítványokhoz, ahol a két előterjesztésemből egyet sem fogadott el a testület.  A Bérunióról szóló előterjesztést Szilvágyi László szavazta meg rajtam kívül, a 14-18 éves migránsokkal kapcsolatost pedig senki.

Pár gondolat ezzel kapcsolatosan: Nagyjából kiderült ezzel, hogy a kettősbeszédből, amit a Fidesz és Orbán Viktor folytat a migráció kérdésében, az az igazság, hogy ők támogatják mind a fizetős (letelepedési kötvény), mind a fiatalkorú illegális bevándorlók befogadását.

Pintér úr azzal kapcsolatosan, hogy "Állítsuk meg Brüsszelt", annyit mondott, hogy neki fontosabb, hogy megállítsa Lamperth Mónikát. A személyes célok igen sok mindent elmondanak egy emberről. Kinek az ország, a kerület, kinek a személyes ambíciói a fontosak.

A másik kérdésben egyértelmű, hogy sem a Fideszt, sem a baloldali pártokat nem érdekli, hogy hogyan és mennyiből élnek az emberek Magyarországon. Megkaptuk, hogy csak a szocializmusban/kommunizmusban szabja meg a jövedelmeket az állam. Lehoczki képviselőtársam ezzel gyakorlatilag lekomcsizta saját pártjának vezetőit, hiszen épp a Palkovics államtitkár úr rendelt el ezzel kapcsolatos szabályozást. Az is igaz, hogy ők éppenséggel bérmaximumról beszélnek, hiszen mint tudjuk nálunk sokkal jobban keres mindenki, mint az EU nyugati országaiban. Igen, valóban kalandvágyból mennek el százezres nagyságrendben emberek Magyarországról, és nem azért, mert ugyanannyi munkával lényegesen magasabb fizetést kapnak, jobb életkörülmények között.
Ahogy egy külföldön élő ismerősöm fogalmazott: elmentem az MSZP-SZDSZ-DK miatt, nem jövök haza a Fidesz miatt.

Magyarország jobban teljesít, mint ahogy láthatjuk napról napra. Ehhez pár adat.
Az EU 20 legszegényebb régiójából 4 található hazánkban. Még "jó", hogy csatlakozott Románia és Bulgária is, mert nélkülük még rosszabb lenne a helyzet.
A másik fantasztikus mutató, az EU-Stat héten nyilvánosságra hozott adataiban van, miszerint Magyarország GDP-je 1%-ot csökkent! Az életszínvonalra nyilván nem megfelelő mutató a GDP, azonban a gazdaság teljesítményét híven tükrözi ez az 1%-os csökkenés.

Bodó Miklós, a Jobbik XV. kerületi önkormányzati képviselője

Lukács Gergely Ádám