A Jobbik javaslatára önkormányzati támogatásban részesül a Szent János Kórház

• XII. kerület
2017-04-05 18:55

A kormány 388/2016. (XII. 2.) számú, az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatásáról szóló rendelete, 15 milliárd forintos keret erejéig lehetőséget biztosított a kórházak számára, hogy pályázzanak a működés hatékonyságát növelő programokra.

Dr. Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője által kikért közérdekű adatigénylésből kiderült, hogy a benyújtott 810 pályázat 54 milliárdos igényéhez, az eredeti összeg több mint háromszorosára lett volna szükség, így végül a 15 milliárd forintos keretbe csak 324 pályázat fért be.

"A XII. kerületben működő, egészségügyi szakellátást nyújtó intézményeket is érzékenyen érintette, hogy az igényeik nagy része nem teljesült. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet a megpályázott összeg 44%-át, de a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak csupán 2%-át nyerte el. A Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete mindig kiemelt fontosságú célként kezelte a kerületi egészségügyi intézmények működésének javítását, mely a helyi lakók egészségmegőrzésének egyik előfeltétele. Javaslom, hogy önkormányzatunk, lehetőségeihez mérten járuljon hozzá ezen intézmények működésének hatékonyabbá tételéhez a megigényelt, de a szűk keret miatt meg nem valósult két intézmény egy-egy pályázati tételének megfinanszírozásával." - írja Martinez Gábor, jobbikos önkormányzati képviselő az előterjesztésében.

"Polgármester Úr még egyeztet az intézményekkel, azonban a Szent János Kórházzal már most sikerült megállapodni. A Fül-, Orr-, Gége és Szájsebészeti Osztály, valamint az Urológiai Osztály öszzesen közel 10 millió Ft értékű műszerek beszerzéséhez kap támogatást a Hegyvidéki Önkormányzattól. Ismerve a Szent János Kórházban uralkodó állapotokat, sikerként könyvelhető el, hogy - ha csak szerény módon is, de - a Jobbik javaslatára kompenzálja a kerület a sikertelen pályázásból adódó hiányzó forrásokat." - nyilatkozta a Jobbik önkormányzati képviselője.

A Korányi Intézettel még folynak az egyeztetések, de Pokorni Zoltán ígéretet tett arra vonatkozólag, hogy ők is sorra kerülnek hamarosan.

Martinez Gábor

06-20-911-97-24