A kormány fél átláthatóbbá tenni a politikusok vagyonát

• IX. kerület
2017-02-02 11:42

A Fideszen kívül az Országgyűlés minden ellenzéki frakciója szükségesnek tartja a politikusi vagyonnyilatkozat-tételi rend megváltoztatását. A kormánypárt szerint azonban minden a legnagyobb rendben van, úgy vélik: a magyar rendszer az egyik legszigorúbb Európában, amelynek megváltoztatására az ellenzékiek nem tettek le jó javaslatot.Erről azt követően számoltak be a pártok képviselői hétfőn sajtótájékoztatón, hogy az LMP kezdeményezésére egyeztetést tartottak a vagyonnyilatkozati rendszer megváltoztatásáról. A tanácskozáson Vas Imre (Fidesz), Harangozó Tamás (MSZP), Dúró Dóra és Szilágyi György (Jobbik), valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos (LMP) vett részt.

Vas Imre az LMP javaslatát - amely kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő és az ÁSZ-ra bízná a vagyon és a jövedelem egyensúlyának összevetését - több ponton bírálta. A kormánypárti képviselő elég gyengécske kommunikációs panellel indokolta a fideszes hajthatatlanságot: pártja nyitott lenne a jó javaslatokra, ilyenekkel azonban nem találkozott az egyeztetésen.

A jobbikos Dúró Dóra sérelmezte a kormányoldal elzárkózását, szerinte ugyanis a 21. században semmivel sem magyarázható például az, miért ne lehetne a bevallásokat elektronikusan beadni. Az egy háztartásban élő hozzátartozók vagyoni helyzetét is nyilvánossá kellene tenni, és a Jobbik szerint is bővíteni kellene a nyilatkozók körét, kiterjesztve a kötelezettséget például a kormánybiztosokra - mondta.

Frakciótársa, Szilágyi György a dokumentumok ellenőrzését szorgalmazta, mert szerinte a politikusok most azt írnak abba, amit csak akarnak. Harangozó Tamás (MSZP) szerint a kormányzó párt a találkozón világossá tette: érdekelt a korrupt rendszer fenntartásában. Szél Bernadett (LMP) úgy értékelt, a kormánypártoknak nem áll szándékában a mostani idejétmúlt, rossz rendszer megváltoztatása, amelyben a politikusok "szappanoperát játszhatnak a vagyonnyilatkozatokkal".

Alfahír nyomán

Homa Barbara