Védjük meg Budapest vadgesztenyefa állományát!

2017-09-05 12:43

A Jobbik a vadgesztenyefák védelme érdekében nyújtott be előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés soron következő ülésére.

Már 2012-ben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a vadgesztenyelevél-aknázómoly, avagy más néven vadgesztenye-sátorosmoly (Cameraria ohridella), komoly veszélyt jelent a vadgesztenyefa állományra. A fertőzött növények kivágására került sor számos esetben, amely jelentősen kedvezőtlen környezeti hatást jelent.

Tekintettel arra, hogy az aknázómoly bábja a lehullott levelekben telel át, a növényvédelmi szakemberek egyetértenek abban, hogy a komposztálás a bábok elpusztítására nem jelent megoldást. Az avar égetése helyett bevezetett komposztálás tovább rontotta a vadgesztenyefák helyzetét, mivel az aknázómoly fokozottabb jelenlétét hozta magával az elmúlt években.

Az érintett fák védelmére elérhető az ún. injektálásos eljárás, melynek keretében olyan növényvédő szert fecskendeznek a fákba, amely az aknázómoly mellett a vadgesztenye guignardiás betegsége (Guignardia aesculi) és a vadgesztenye lisztharmata (Erysiphe flexuosa) ellen is védelmet nyújt, miközben az alkalmazott növényvédő szer a környezetbe nem kerül ki, a fákban pedig nem okoz semmilyen károsodást. Ezt a védelmet kívánjuk a faállomány számára megteremteni.

Annak érdekében, hogy hathatósabb védelem valósulhasson meg, javaslatot tettünk rá, hogy a lakóhelyükön vadgesztenyefával rendelkező lakosok a vadgesztenyefák védelméhez szükséges eljárást díjmentesen igénybe vehessék.

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője