Olajat öntöttek a tűzre: sztrájk veszélye fenyeget az FKF-nél

2017-01-18 11:44

Mintegy 4 hónappal ezelőtt, tavaly szeptemberben nyílt levélben fordultam Tarlós Istvánhoz a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) ügyében.

Akkori levelemben egyebek mellett a következőre hívtam fel a figyelmet: "az FKF dolgozói körében pattanásig feszült a helyzet a cég elhibázott cafeteriát érintő döntése, az alacsony munkabérek, illetve az erősen fejlesztendő vállalati kultúra miatt. Egyre szélesebb körben beszélnek egy igen komoly sztrájk lehetőségéről a munkavállalók."

Nemrégiben elbocsátották állásából Király András szakszervezeti vezetőt, valamint három szakszervezeti koordinátort, éppen a bértárgyalások kellős közepén.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség, az International Trade Union Confederation tiltakozó levelet küldött az FKF-nek, melyben a szakszervezeti jogok megsértésére hivatkozik (Violation of Trade Union Rights). A kirúgás álláspontjuk szerint az uniós jog, valamint az Európai Szociális Karta súlyos megsértése.

Eddig több száz FKF-es dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben azt követelik, hogy a vállalat vezetése vegye vissza a pénteken elbocsátott négy szakszervezeti vezetőt.

A Jobbik azt kéri Tarlós Istvántól, hogy avatkozzon be a sztrájk elkerülése érdekében, és tegyen meg mindent, hogy az FKF-nél tapasztalható súlyos helyzet nyugvópontra kerüljön, a dolgozók pedig tisztességes munkáért tisztességes bért kapjanak.

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője