Miért mentesül a fővárosi tömegközlekedés az akadálymentesítési kötelezettség alól?

  • Budapest
2017-08-02 11:58

Egyszerre diszkriminatív és embertelen, fejlett európai országhoz méltatlan a hármas metró rekonstrukciójának tervezete. Ebből kifolyólag a Jobbik írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megtudjuk, miért képez kivételt a fővárosi tömegközlekedés a jogszabályokban lefektetett, akadálymentesítési kötelezettség alól.  

A hiányos akadálymentesítést Tarlós István főpolgármester a forráshiány mellett azzal magyarázta, hogy a mozgáskorlátozott utasok száma „ezrelékben sem fejezhető ki”. 

Az Egészségügyi Világszervezet adatai azonban azt mutatják, hogy az utazóközönség 10%-a valamely fogyatékossággal érintett.  A fővárosi vezető könnyelmű nyilatkozatából kitűnik, hogy a legforgalmasabb földalatti közlekedési vonal esetében nem csak a fogyatékossággal élőkre nincs tekintettel, de a kismamákra, a kisgyermekes családokra és az idős korosztályra sem gondolnak. 

Mindezeket tetézve, a korábban tervezett húsz milliárdos akadálymentesítésre szánt összeget is megnyirbálták, így annak csupán fele áll majd rendelkezésre a tíz állomás mozgáskorlátozottak számára is önállóan megközelíthetővé tételére.  

Felszólítjuk Tarlós Istvánt, Budapest polgármesterét, hogy kérjen elnézést az érintettektől, továbbá gyakoroljon nyomást a kormánypártra a naponta félmillió utast szállító metróvonal tisztességes finanszírozása érdekében.

Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti Bizottságának alelnöke

Galériaképek

alapszerv-r1-banner

Találkozz velünk!

Adataink

Kerületi vezető adatai:
Stummer János
Budapesti elnök

Telefon: 

06-70-424-65-72

E-mail cím: 

Fogadóóra: 

Előzetes egyeztetés alapján