Jobbik: Hozzák nyilvánosságra az Eliost érintő olaf-jelentése - VIDEÓ

2018-01-24 10:25

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az Elios Innovatív Zrt.-re vonatkozó OLAF-jelentést. Az LMP-s Kanász-Nagy Máté is ugyanezt követeli.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt kérte, hogy a 4-es metró ügyéhez hasonlóan járjanak el az ügyben, amely szavai szerint 12 milliárd forintos visszafizetési kötelezettséget jelenthet.

Azt is javasolta, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegyen feljelentést az ügyészségen.

Megismételte: az jelentené a kiutat az uniós bírság alól, ha az ügyészség maga tárná fel az esetet, mert akkor a forrást másra is el lehetne költeni.

A jobbikos politikus kilátásba helyezte, hogy ezen ügy, továbbá a 4-es metró 60-70 milliárd forintos korrupciós ügye mellett az uniós bírságok tovább növekedhetnek. Ezt azzal indokolta, hogy Mészáros Lőrinc cégcsoportját - amely szerinte 476 milliárd forintot nyert el az elmúlt években - még nem vizsgálta az OLAF. Azt vetette fel, hogy ezt a vizsgálatot kezdje meg a hazai ügyészség.

A tájékoztatón Tokody Marcell, a párt fővárosi képviselője azt bírálta, hogy a 4-es metró ügyében nem volt elszámoltatás és senkit nem ítéltek el, a bírságot az adófizetőknek kell állni. A 406 milliárd forintos beruházást az uniós források korrupt és rossz elköltésének iskolapéldájaként jellemezte.

A politikus egyúttal azzal vádolta a kormányt, hogy hamis kommunikációt folytatott, több milliárd forintot fordított a migrációval kapcsolatos kampányokra és közben 1300 menekültet engedett az országba, továbbá 20 ezren a letelepedési kötvény révén kerültek Magyarországra.