Fuldokló város – Budapest a szmog sűrűjében

2017-02-10 11:38

Az elmúlt hónap szerencsétlen időjárási viszontagságainak hatására a fővárosban élők megtapasztalhatták, hogy milyen az alapvetőnek tekinthető egészséges levegő hiánya. A legfőképpen fűtésből és járművek üzemanyag égéséből származó szennyezőanyagok koncentrációja jelentősen túllépte az egészségügyi határértéket és így életbe léphetett a szmogriadó riasztási fokozata. Vajon ez a megoldás a problémára?

Az évek óta bevett rendszereken alapuló szmogrendszer hatékonysága igencsak vitatható. 2011-es rendelet szerint a szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A riasztási fokozat januárban állt fenn, februárban pedig a tájékoztatási küszöbértékig emelkedett. De mi ennek az oka?

Elsőre mindenkinek a média által sulykolt autóforgalom rovására írja, amit alátámaszt a riasztási fokozatban hozott korlátozás is, miszerint bizonyos autókkal nem közlekedhetnek a szmogriadó ideje alatt. Azonban a főváros nem volt képes segíteni az emberek közlekedését, és nem tette ingyenessé a közösségi közlekedési járművek használatát, csak az utolsó riasztási napon, és akkor is csak a forgalmi engedéllyel rendelkezőknek. És egyébként is, a sokszor 40 éves BKK buszok, vagy az olajkályhával fűtött elektromosak kevésbé légszennyezők?

Tisztán látszik, hogy a tartós szmogért leginkább az elavult, rossz hatásfokú tüzelő berendezések a felelősek, amelyek használata az extrém hideg hatására értelemszerűen megnőtt. Az elégetett tüzelőanyag minősége is rengeteg árthat a levegőnek, de a régi tüzelő berendezések korszerűtlensége legalább ekkora probléma. Ezen berendezések felújítása, cseréje állami támogatásokkal ösztönzőbb lehetne, de sajnos még mindig olyan kormány van hatalmon, akik a szélerőművek építésére nem adnak engedélyt, és még a napelemeket is megadóztatják. Így nehéz lesz.