Bérunió: Budapesti lakossági fórummal kezdődött Vona-Gyöngyösi országjárása

2017-03-29 10:30

Országjárásra indul a Jobbik a bérunió témájában – jelentette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője közös sajtótájékoztatójukon az első helyszínen, Budapesten, a VIII. kerületben. Húsz városban tartanak még lakossági fórumot, hogy a március 14-én útjára indított polgári kezdeményezésüket népszerűsítsék.

Vona Gábor szerint az elmúlt 13 év kormányait minősíti, hogy semmit sem tettek eddig a bérunió megvalósításáért, vagyis a nyugat-európai bérszínvonalhoz való felzárkóztatásért. Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz elutasítja a béruniót célzó kezdeményezést, a Jobbik elnöke azt is megjegyezte, nem tud olyan észszerű indokot, amely miatt egy kormány ne támogathatná az „Egyenlő munkáért, egyenlő bért” elvét. Gyöngyösi Márton hozzátette: az Európai Bizottságnak május 20-ig van ideje arra, hogy elbírálja a Jobbik által életre hívott polgári kezdeményezést, és elkezdődhessen a bérunió témájában az aláírásgyűjtés. Ez idő alatt az ellenzéki párt nem csak fórumokat fog tartani országszerte, hanem szakmai konzultációt indít a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke tavaly december 18-án jelentette be az európai bérkiegyenlítésért való küzdelem elindítását. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a kérdést, legalább hét uniós tagállamban egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteni. Március 14-én nyolc ország, Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Romániai, Bulgária, Lettország és Észtország képviselői a budapesti Kempinski Hotelben fogadták el és írták alá az európai béruniót célzó polgári kezdeményezés nyilatkozatát.

Itt tekinthető meg a sajtótájékoztatóról készült riport.