Az olimpia pénzét költsék a budapesti kórházakra!

2017-02-28 10:55

Lázár János ezer milliárd forint fejlesztési forrás Budapesttől való elvonását lebegtette meg az olimpiarendezés meghiúsulása miatt. A miniszter úr láthatóan Budapestet okolja, a várost akarja büntetni, miközben az ő kudarcos kommunikációjuk eredménye lett az, hogy egy nemzeti ügyből pártpolitikai kérdéssé silányult az olimpiarendezés.

Amíg a kormány malmozik, a Jobbik képviselői javaslatot tettek arra, mire lehetne elkölteni a felszabaduló pénzügyi forrásokat. Mielőtt a fideszes haverok szemet vetnének az egyelőre gazdátlan százmilliókra, a Jobbik azt javasolja a kormánynak, hogy költse a pénzt többek között az egészségügyi intézmények fejlesztésére.

A magyar kórházak tavaly év végéig pályázhattak egy 15 milliárd forintos keretre, amely pályázaton működésük szempontjából elengedhetetlen beszerzésekre nyújthattak be igénylést. A kórházak ezt a keretet aztán nem túl meglepő módon 54 milliárd forinttal „túl pályázták”. Persze ez nem csoda, rengeteg fontos eszköz hiányzik ezekből az intézményekből.

Stuummer János, a Jobbik budapesti elnöke ezért azt javasolta a kormánynak, hogy például az alábbiakra költsék a pénzt, ha már nem lehet az olimpiára eltapsolni: cseréljenek le a Korányi Kórházban egy 18 éves elavult altatógépet, vegyenek a Szent Imre Kórháznak egy endoszkóp fertőtlenítő készüléket, a szent János Kórház kaphasson két új röntgenberendezést, a Szent István Kórházban cseréljenek már le végre 20 darab leamortizálódott infúziós pumpát.

Ez a lista persze nem teljes, ez csak a jéghegy csúcsa, de látszik: nem az aranykilincs hiányzik ezekből az intézményekből, hanem a gyógyításhoz szükséges legalapvetőbb feltételek. Stummer szerint jobb helye lenne itt a pénznek, mint Felcsúton, vagy épp az új Puskás Ferenc Stadionban.