A térfigyelő kamerák körüli vita csak figyelemelterelés - VIDEÓ

  • Budapest
2017-05-16 13:21

Az elmúlt hetekben vita bontakozott ki a közterület-felügyeletek által, a térfigyelő kamerák felvételei alapján az autósokra kirótt büntetésekkel kapcsolatosan. A vita tárgya, hogy ki jogosult büntetni: kizárólag a rendőrség vagy a közterület-felügyelet is megteheti ezt a térfigyelő kamerák felvételei alapján.

Ez azonban csak figyelemelterelés, ugyanis a valódi kérdés nem ez. Amiről valóban beszélni kellene, az a bírságok eltúlzott mértéke, rendkívül magas összege.

Ha a sebességhatárt 20 km/órás sebességgel átlépjük, Magyarországon 30.000 forintos bírságra számíthatunk. Ugyanezért Ausztriában csak 30 euró a büntetés, ami 9.300 forintnak felel meg.

A tiltás ellenére történő, szabálytalan kanyarodás büntetése, amiért az ominózus Bécsi út - Szépvölgyi út kereszteződésben is szórják a csekkeket, Magyarországon 50.000 forint. Ugyanez Ausztriában csupán 15.500 forintnak megfelelő, 50 eurós büntetést von maga után. A kisebb hibák esetén is alacsonyabban a bírságok, így például míg az otthon felejtett forgalmiért hazánkban 10.000-től 30.000 forintig terjed a büntetés, Ausztriában ezért csupán 6.200 forintnyi 20 eurót kell fizetnünk.

Ausztriában átlagosan több mint háromszor annyit keresnek az emberek, mint Magyarországon, mégis átlagosan csak harmad annyira, vagy legfeljebb fele annyira büntetik meg az autósokat.

Jól látszik, hogy a magyar bírságolási gyakorlat elsődleges célja nem a közlekedési morál javítása, a szabálykövetésre való ösztönzés, hanem a pénzbehajtás.

A roppant magas összegű bírságok mellett a világ egyik legmagasabb ÁFÁ-ját fizetjük, ennek ellenére még sincs pénz színvonalas oktatásra, sem pedig normális egészségügyi ellátásra. Joggal tesszük fel a kérdést: miért? Az ok a korrupció.

Ha a Jobbik kormányra kerül, felszámolja a mindent átszövő korrupciót, az ellopott közpénzt pedig visszaszerzi, és ezáltal egy élhetőbb Magyarországot épít.

 Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője

Galériaképek

alapszerv-r1-banner

Találkozz velünk!

Adataink

Kerületi vezető adatai:
Stummer János
Budapesti elnök

Telefon: 

06-70-424-65-72

E-mail cím: 

Fogadóóra: 

Előzetes egyeztetés alapján